Coraz więcej z nas dużą wagę przykłada do dbania o tężyznę fizyczną i higieniczny, ekologiczny tryb życia a unika produktów spożywczych wysoko przetworzonych, zawierających sztuczne substancje czy zbędne cukry. Nie od dziś wiadomo, że odpowiednia, zbilansowana dieta bogata w witaminy, minerały i składniki odżywcze jest podstawą zdrowia i urody. Czy nie lepiej pozbyć się z kuchni gotowych przypraw, zazwyczaj sztucznie aromatyzowanych i zawierających szkodliwą dla organizmu sól? Warto pamiętać, że to natura daje nam to, co najcenniejsze i nie wahajmy się z tego korzystać. Decydując się na samodzielną uprawę ziół dajemy sobie nie tylko naturalne, zdrowe, aromatyczne przyprawy do wszelkich dań i napojów, ale również wprowadzamy do swojego otocznia wspaniałe zapachy i rośliny, które dzięki swym walorom estetycznym są piękną ozdobą zarówno świeże jak i zasuszone.
Popularne zioła ogrodowe
Wśród ziół oferowanych w Centrach Ogrodniczych zawsze odnaleźć można sadzonki przypraw – zarówno tych najbardziej popularnych jak mięta, melisa, bazylia, tymianek czy rozmaryn jak i nieco rzadziej spotykanych np. macierzanka cytrynowa, oregano kubańskie, ruta, jagoda goji czy ogórecznik lekarski.
Ciekawe inspiracje na nietypowe zioła w ogródku
Nie zapominajmy o ziołach, które powinny znajdować się w każdej domowej apteczce i są gratką dla konesera naturalnych herbatek. Takie rośliny jak rumianek, melisa, mięta, szałwia, koper czy hyzop przynoszą ulgę w chorobach, wspomagają przemianę materii czy łagodzą stres. Należy jednak zawsze pamiętać o środkach ostrożności związanej z korzystaniem z ziół leczniczych i pamiętać o skonsultowaniu ich stosowania ze swoim lekarzem.
Zioła aromatyczne
Dla miłośników pięknych zapachów doskonale nadają się te najbardziej aromatyczne odmiany ziół. Można z nich robić własne kompozycje potpourri (mieszanki pachnących kwiatów, roślin, suszek z olejkami eterycznymi, stanowiące naturalny odświeżacz powietrza) zestawiając suszone kwiaty, zioła i przyprawy w dowolny sposób oraz eksponując je w szklanych naczyniach lub lampionach. Pamiętajmy, że wyhodowane na balkonach czy parapetach przyprawy można również samodzielnie suszyć czy mrozić, dzięki czemu będziemy mieć ich niepowtarzalny aromat pod ręką przez cały rok.
Uprawa ziół w przydomowym ogrodzie
Uprawa ziół nie jest skomplikowana i nie wymaga dużych nakładów pracy. Rośliny te doskonale czują się w pojemnikach, donicach i skrzynkach (z odpowiednim drenażem) oraz oczywiście w gruncie. Zaleca się sadzenie ich w lekkim, dobrze przepuszczalnym podłożu na stanowisku osłoniętym i praktycznym – będziemy z nich korzystać często, więc nie powinny się znajdować w bardzo odległej od domu części ogrodu. Jeśli planujemy utworzyć swój zielnik właśnie w ogrodzie pamiętajmy o wyborze takich gatunków ziół, które będą dobrze znosić warunki, jakie możemy im zaoferować. Warto pamiętać, że niektóre zioła mają również dobroczynne właściwości: czosnek posadzony wśród roślin strączkowych odstrasza białe muszki a rośliny spokrewnione z miętą zwabiają do naszego ogrodu pożyteczne owady.
Jak sadzić zioła?
Aby zioła cieszyły nie tylko smakiem ale i wyglądem warto jest dobrać do nich odpowiednie doniczki czy skrzynki. Bardzo oryginalnie prezentują się te rośliny w specjalnych, kaskadowych zielarkach, w które można zaopatrzyć się w dobrych centrach ogrodniczych. Zioła płożące (np. tymianek, lebiodka) oraz wznoszące pędy (tj. rozmaryn) doskonale prezentują się w doniczkach wiszących. Natomiast do założenia zielnika na parapecie w kuchni najlepiej nadają się niewielkie doniczki plastikowe lub ceramiczne, których kolor, kształt czy zdobienia można dopasować do sadzonych w nich roślin oraz kolorystyki pomieszczenia.
Jak pielęgnować zioła?
Aby cieszyć się zdrowymi sadzonkami należy je podlewać raz na kilka dni i utrzymywać odpowiednią wilgotność podłoża oraz dbać o dobre i wystarczająco długie nasłonecznienie. Warto pamiętać o przycinaniu wierzchołków roślin, dzięki czemu roślina będzie wypuszczać nowe listki. Zabieg ten zapobiegnie ponadto zawiązywaniu się owoców, co jest niepożądane u większości ziół (poza odmianami, których kwiaty również są jadalne).
Jeśli chcemy dodatkowo zasilić swoje uprawy polecam zastosowanie naturalnego nawozu biohumus.
Gorąco zachęcam wszystkich Czytelników do zakładania własnych zielników – korzyści z ich posiadania zrekompensują nam poświęcony im czas i uwagę. Pachnące, kolorowe i bardzo subtelne rośliny będą ozdobą nie tylko naszych mieszkań, balkonów i ogrodów, ale i wniosą świeżość do naszej kuchni nadając każdej przygotowanej potrawie wyjątkowy smak i aromat.