Czas późnej jesieni i zimy jest okresem refleksji i rodzinnych spotkań. Jest to też czas Bożego Narodzenia a nieodzownym elementem tych świąt jest choinka. W wielu kulturach drzewo, zwłaszcza iglaste, jest uważane za symbol życia, trwania czy płodności. Tradycja choinek urodziła się w Alzacji, gdzie drzewka ozdabiano jabłkami i papierowymi przywieszkami. Wielkim zwolennikiem tego zwyczaju był Marcin Luter, dzięki któremu choinki szybko stały się popularne w protestanckich Niemczech. Nieco później obyczaj ten przyjął kościół katolicki. Od tej pory choinka jest najbardziej rozpoznawalnym symbolem świąt Bożego Narodzenia. Do Polski trafiła dzięki niemieckim protestantom i wyparła tradycyjną polską ozdobę świąteczną, jaką był snop zboża zwany Diduchem.
Obecnie możemy wybierać pomiędzy drzewkiem żywym a sztucznym. Zdania na ten temat są bardzo podzielone. Część osób preferuje choinkę sztuczną, stosunkowo tanią i wielokrotnego użytku. Miłośnicy zieleni z pewnością wybiorą żywe drzewka. Świeży świerk, sosna czy jodła ozdobią kolorem oraz wypełnią żywiczno leśnym aromatem nasze domy i mieszkania. Są to z całą pewnością bardzo ważne elementy atmosfery świąt. Wiodącymi gatunkami jest świerk pospolity, świerk serbski, świerk kłujący oraz najdłużej utrzymująca igliwie jodła kaukaska.
Dobrym wyborem jest kupno drzewka w donicy. Należy jednak robić to tylko w sprawdzonych centrach ogrodniczych, gdyż często zdarza się, że kupiony okazyjnie świerk nie posiada bryły korzeniowej. Pamiętajmy jednak, że choinka w donicy nie powinna być dłużej niż 4 – 7 dni w naszym domu. Po tym czasie powinniśmy wystawić ją na zewnątrz, w przeciwnym razie pąki przyrostowe drzewka zaczną usychać. Proces ten całkowicie wykluczy dalszą wegetacje iglaka. Decydując się na drzewko cięte i planując jego przetrzymywanie w domu czy mieszkaniu warto zaopatrzyć się w specjalny stojak (najlepiej na taki, który jest wyposażony w pojemnik na wodę). Przed wstawieniem do stojaka należy obciąć około 2 – 3 cm pnia. Następnie wstawiamy drzewko do wiaderka z ciepłą wodą. Dzięki temu prostemu zabiegowi nasz „domowy” iglak będzie dużo lepiej pochłaniał wodę.
Kupno odpowiedniej choinki to – wbrew pozorom – wcale nie jest łatwą sprawą. Ze względu na rodzaje i gatunki znalezienie idealnego drzewka może być nie lada wyzwaniem. Do najczęstszych gatunków choinek zaliczamy:
- Świerki zwyczajne – najpopularniejsze choinki świąteczna, cechujące się ładnym, symetrycznym wyglądem, stożkowym pokrojem, przyjemnym zapachem i ciemnozielonymi, błyszczącymi igłami. Największą wadą tego gatunku jest krótkotrwałość – świerki obsypują się już po tygodniu.
- Świerki kłujące, srebrne – charakteryzują się grubymi, sztywnymi, niebieskozielonymi, ostrymi igłami o długości 2 – 3 cm. Przed wysychaniem chroni je warstwa woskowego nalotu. Posiadają bardzo intensywny zapach i obsypują się znacznie mniej niż świerki zwyczajne.
- Jodła kaukaska – najszlachetniejsza świąteczna choinka. Jest ładnie, regularnie i gęsto porośnięta tępymi, ciemnozielonymi igłami, które nie kłują. Dodatkową zaletą jodły jest to, że nawet gdy choinka uschnie igliwie nie obsypuje się.
- Świerki serbskie – cechuje je trwałość podobna jak w przypadku świerków pospolitych. Posiadają ciekawe i niepowtarzalne namaszczenie igieł – z wierzchu ciemnozielone a na spodzie srebrne.
- Sosny pospolite – drzewka o mało symetrycznej formie i długim, podwójnym, mało się obsypującym igliwiu. Pięknie pachnie, jednak nie jest najpopularniejszą formą choinki.
Dokonując wyboru drzewka świątecznego starajmy się wybrać choinkę najwyższej jakości. Zwróćmy uwagę na to, czy nie żółknie, czy ma sprężyste gałęzie i czy nie zaczęły opadać igły. Można przeprowadzić prosty test – jeśli zgięta gałązka wróci do pierwotnej pozycji oznacza to , że w choince jest jeszcze sporo soków, a więc jest świeża.
Niezależnie jakiego wyboru dokonamy posiadanie zielonego drzewka w naszym domu będzie doskonałym zakończeniem sezonu. Z okazji zbliżającego się Bożego Narodzenia, dziękując za spędzony razem rok życzę zdrowych i wesołych Świąt przy suto zastawionym stole.
Zobacz także: „jak dbać o choinkę„