Choinka jest nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia i większość z nas nie wyobraża sobie świąt bez niej. Dlatego też ważne jest, na jakie drzewko się zdecydujemy – sztuczne czy prawdziwe, cięte czy w donicy. Oczywiście sztuczne choinki bywają piękne, są wygodne w utrzymaniu i są stosunkowo tanie – raz kupiona choinka może służyć kilka lat. Niewątpliwie jednak to żywe drzewka najskuteczniej tworzą świąteczną atmosferę, wypełniając swoim zapachem cały dom. Warto więc zapoznać się z zasadami pielęgnacji żywych drzewek świątecznych, aby radości z pięknej i aromatycznej ozdoby bożonarodzeniowej nic nie przysłoniło.
- Wybierając choinkę świąteczną warto udać się do sprawdzonego sklepu bądź centrum ogrodniczego, w którym doświadczeni sprzedawcy doradzą w wyborze i udzielą wskazówek dotyczących pielęgnacji. Kupiona przez nas choinka powinna mieć piękne, zielone igliwie i być zdrowym egzemplarzem.
- Jeśli zdecydowaliśmy się na drzewko cięte warto podciąć pień o kilka centymetrów (3 – 4 cm) i wstawić do pojemnika z ciepłą wodą, przez co będzie ono lepiej pobierać wodę ze stojaka. Ciętą choinkę umieszczamy w specjalnych stojakach z pojemnikami na wodę (którą systematycznie uzupełniamy). Można również wstawić pień do obciążonej kamieniami donicy z wilgotną ziemią.
- Zanim wniesiemy choinkę do ciepłego pomieszczenia postawmy ją na jakiś czas w chłodnym pomieszczeniu, np. w garażu czy piwnicy. Aby choinka jak najdłużej była piękna, zielona i pachnąca umieśćmy ją w domu z dala od kominka czy kaloryfera.
- Należy zawsze pamiętać o podlaniu swojego bożonarodzeniowego drzewka, niezależnie czy jest to choinka cięta czy z korzeniami. Pojemnik na wodę w stojaku musi być zawsze uzupełniony a woda w donicy mocno wilgotna. Do wody można również dodać odpowiedni nawóz, dzięki czemu drzewko będzie dłużej wyglądało świeżo i zdrowo.
- Ubierając drzewko świąteczne zawsze należy zwrócić uwagę na ciężar ozdób. Nie powinny one zbytnio obciążać gałązek, dzięki czemu nasza choinka będzie wyglądać naprawdę atrakcyjnie. Warto również wymienić stare, tradycyjne lampki na oświetlenie z diodami LED, dzięki czemu unikniemy szybszego wysychaniu igieł.
- Choinka powinna stać w takim miejscu, aby gałązki nie były zaczepiane podczas przechodzenia obok niej. Warto również zabezpieczyć drzewko przed zwierzętami, jeśli je posiadamy. Czubek choinki można podwiązać nitka do karnisza, co nie tylko poprawi jej wygląd ale również wpłynie na stabilność drzewka.
Jeśli chcemy, aby nasza choinka w przyszłości zamieszkała w naszym ogrodzie nie należy jej trzymać zbyt długo w ciepłym mieszkaniu. Po 10 – 12 dniach należy wystawić drzewko na zewnątrz, zabezpieczając odpowiednio bryłę korzeniową przed przemarznięciem (np. agrowłókniną, styropianem czy folią bąbelkową).
Drzewko z dobrze osłoniętymi korzeniami może tak stać do wiosny. Jeśli jednak na końcach gałązek pojawią się pączki nie wolno wystawiać drzewka na zewnątrz, ponieważ od razu przemarznie. W takim wypadku należy wstawić choinkę do chłodnego pomieszczenia na 2 – 4 tygodni i dopiero tak zahartowaną roślinę można wynieść na dwór. Jeżeli jednak pojawią się zielone przyrosty z wystawieniem drzewka należy poczekać aż do wiosny.